Przepis i sposób przygotowania na: kurczak-mumia
kawałki ciasta francuskiego 16cm x 25xm, pieczarki, cebulę, ząbek czosnku,
masło, dwa paski boczku...
Rozwałkowane kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 20 minut na posypanej mąką
blaszce.
Na patelini podsmażamy drobno posiekane pieczarki z cebulką i czosnkiem,
doprawiamy do smaku.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i nacinami najkrótsze boki do środka co 2cm na
długości ok. 8cm.
Ozyszczony i osączony filet układamy na cieście, na niego kładziemy mieszaninę
pieczrkową, lekko spłaszczamy, a na nią plaster boczku, który podwijamy pod
spód, aby pieczarki się nie zsuwały.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki na zmianę na
filecie. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła
uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. I wkładamy do niego filety posmarowane na
wierzchu jajkiem (samrujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na
25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki
przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.