Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka dwukolorowa z pianką
Następnie dodajemy mielone migdały,jako,żółtka i dobrze zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy do czasu dokładnego połączenia się.
Przygotowane ciasto zawijamy w folię do żywności i odkładamy do lodówki na 30-40 min.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy 2 łyżki cukru kryształu i 1/2 łyżeczkę cynamonu,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Schłodzone białe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min.
Na podpieczone ciasto nakładamy jabłka odciśnięte z soku.
Z białek ubijamy sztywną pianę,dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca i nie będzie drobinek cukru wówczas dodajemy kisiel i ubijamy aż wszystko się połączy.
Gotową pianę wykładamy na jabłka.
Ciasto ciemne ścieramy na grubej tarce na pianę (po całości ciasta).
Pieczemy około 40-50 min. w 180°C.
Smacznego!!!