Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy to alkohol o niepowtarzalnym aromacie i słodkim, owocowym, lekko cytrusowym smaku. Owoce pigwy zawierają naturalne cukry, dzięki czemu nalewka z pigwy jest przyjemnie słodko-kwaśna. Przygotowanie nalewki z pigwy to przepis zero waste ponieważ owoce pozostałe z jej przygotowania, które są bardzo aromatyczne, możecie zalać syropem cukrowym i cieszyć się pyszną zimową herbatką z jego dodatkiem.
Nalewka z pigwy przepis:
Przygotowanie nalewki jest banalnie proste i wystarczy zaledwie kilka składników, by cieszyć się efektem tego aromatycznego alkoholu w domowym zaciszu.
Nalewka z pigwy to doskonały sposób na cieszenie się smakiem i aromatem tego wyjątkowego alkoholu przez cały rok.
1. Dojrzałe owoce pigwy dobrze umyć, wysuszyć, wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić.
2. Przełożyć do słoja zasypać cukrem i zakręcić lub obwiązać np. grubszą gazą, postawić w słonecznym miejscu. Słojem od czasu do czasu dobrze wstrząsnąć by cukier dobrze się rozpuścił.
3. Po 5-7 dniach dodać sok z ½ cytryny, trzy łyżki miodu lipowego i zalać litrem wódki, dobrze wstrząsnąć i odstawić jeszcze na trzy - cztery tygodnie.
Po zlaniu nalewki do butelek odstawiam je na następne trzy - cztery miesiące.
4. Pozostałe owoce pigwy przełożyć do słoików i zalać gęstym syropem aby były do zimowej herbatki.