Przepis i sposób przygotowania na: Lekki tort arbuzowy
Jedną galaretką rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu a drugą normalnie. Obie schłodzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem. Do ubitej śmietanki wlewać powoli glaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszać. Drugą galaretkę schłodzić, żeby zaczęła się zsiadać.
Arbuza pokroić w plasterki, kawałki, jak komu wygodnie.
Upieczony, wystudzony biszkopt przedzielić na połowę. Na pierwszym krążku ułożyć plasterki arbuza i zalać połową masy ze „Śnieżki”. Przykryć drugim krążkiem i na drugim również ułożyć plasterki arbuza. Wstawić do lodówki na 20 minut a następnie zalać galaretką (zostawić z galaretki kilka łyżek, aby polać torcik po wierzchu) – galaretka ma być w stadium zastygania, żeby nie wsiąkła w ciasto. Ponownie schłodzić. Na galaretkę wyłożyć łyżką resztę masy, bo z dużą dozą prawdopodobieństwa nie będzie już płynna. Na masie rozlać kilka łyżek galaretki „dla połysku”. Dobrze schłodzić.