Przepis i sposób przygotowania na: baba drożdżowa z rodzynkami i migdałami
Kroki postępowania
3 dkg.drożdży rozpuścić w pół szklanki ciepłego mleka ,dodać mąkę tak aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
w gorącej wodzie namoczyć rodzynki i migdały.
ciasto drożdżowe:
2 jajka ubić na parze z pół szklanki cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowym ,mąkę 1,5 szklanki przesiać ,masło 1/4 kostki rozpuścić .
na stolnicę wysypać przesianą mąkę dodać rozczyn, ubite jajka ,pół szklanki ciepłego mleka i wyrobić ciasto na gładką masę ,tak aby odlepiało się od ręki , na koniec dodać masło i bakalie i jeszcze raz wyrobić ,tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinkę.
piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i wstawić babkę niech się piecze u mnie to 40 minut.