Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z buraczkami do słoików
Kroki postępowania
Buraczki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane wyjąć i wystudzić a następnie zetrzeć na tarce z oczkami do jarzyn. Cebulę obieramy i kroimy. Można w kostkę albo w półplasterki.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na ćwiartki i szatkujemy.
Do garnka wlewamy ocet, wodę i przyprawy i gotujemy zalewę. Kapustę można lekko posolić i wygnieść aby troszkę zmiękła, ale to nie jest konieczne.
Starte buraki i cebulę przekładamy do kapusty i razem mieszamy. Najlepiej przełożyć do dużego garnka i zalać ugotowaną ciepłą zalewą. Dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i postawić słoik z wodą dla obciążenia. Zostawić tak na kilka godzin. Ja zostawiam zawsze na noc.
Następnego dnia przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze ugnieść. Do pełności zalać pozostałym sokiem. Słoiki zakręcić i zapasteryzować około 20 minut. Z białej kapusty mamy pyszną czerwoną sałatkę :)