Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami do barszczu na Wigilię
Kroki postępowania
Z podanych składników zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Zostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Wody dodajemy tyle, ile zabierze mąka.
Ciasto rozwałkowujemy, nożem wycinamy kwadraty 4x4 cm.
Grzyby moczone całą noc, odcedzamy, gotujemy 2-3 godziny. Odcedzone mielimy i przesmażamy na patelni z niewielką ilością cebulki. Solimy oraz pieprzymy do smaku.
Na każdy kwadrat nakładamy małą łyżeczkę farszu.
Boki dokładnie sklejamy.
Formujemy na palcu uszko w pokazany sposób , dokładnie zlepiamy.
Uszka przygotowujemy parę dni wcześniej, a później zamrażamy, kładąc na półkę pod zamrażalnikiem jedno obok drugiego, aby się nie posklejały. Potem przekładamy do woreczka foliowego lub gotujemy od razu w tym samym dniu w osolonej wodzie.