Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarna polewka z kluskami przecieranymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 2 małe
pietruszka 1
seler 1 mały
sól do smaku
krew z kaczki około 100 ml
woda około 100 ml
ocet około 2 łyżki
mąka około 1 czubata łyżka
kluski
ziemniaki 2 duże
mąka pszenna 250 gram
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarna polewka z kluskami przecieranymi

ZUPA
W garnku zagotować wodę i dodać porcję rosołową, posolić.
Gotować, aż mięso będzie pół miękkie i dodać obrane i umyte warzywa.
Gdy włoszczyzna i mięso będą miękkie wyjąć je z bulionu.
Z krwi, wody, octu i mąki sporządzić jednolitą zawiesinę, którą należy ostrożnie wlewać na powoli gotujący się rosół i cały mieszać, aby nie powstały grudki. Całość zagotować.

KLUSKI
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odlać z nich powstała wodę, a następnie dodać sól i mąkę.
Całość wyrobić na gładkie ciasto.
Wodę zagotować z solą.
Kluski kłaść na wrzątek - jak wypłyną na wierzch to gotować jeszcze przez 5 minut.
Wyjmować łyżką cedzakową.

Czerninę podawać z kluskami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 01.01.2014 19:32
lubię czerninę, ale dobrze doprawioną, pełną smaków - dodaję owoce żeby ją wzbogacić
w mojej kuchni 01.01.2014 14:35
smacznie podano na talerzu..dawno nie jadłam czerniny...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak