Przepis i sposób przygotowania na: Czarna polewka z kluskami przecieranymi
W garnku zagotować wodę i dodać porcję rosołową, posolić.
Gotować, aż mięso będzie pół miękkie i dodać obrane i umyte warzywa.
Gdy włoszczyzna i mięso będą miękkie wyjąć je z bulionu.
Z krwi, wody, octu i mąki sporządzić jednolitą zawiesinę, którą należy ostrożnie wlewać na powoli gotujący się rosół i cały mieszać, aby nie powstały grudki. Całość zagotować.
KLUSKI
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odlać z nich powstała wodę, a następnie dodać sól i mąkę.
Całość wyrobić na gładkie ciasto.
Wodę zagotować z solą.
Kluski kłaść na wrzątek - jak wypłyną na wierzch to gotować jeszcze przez 5 minut.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Czerninę podawać z kluskami.
Smacznego!