Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w galarecie

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kurczak w galarecie z warzywami to prosty przepis na pyszne danie. Żadne imieniny nie obejdą się bez takich galaretek! Sprawdź przepis. 

Składniki:

kurczak 1,5 kg
marchew 7 sztuk
korzeń pietruszki 1 sztuk
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
sól 2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 opakowania
groszek konserwowy 1 puszka
kukurydza konserwowa 1 puszka
natka pietruszki do dekoracji
woda 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie to niezapomniana klasyka każdych imienin i świąt. Jednak to też świetna propozycja na co dzień - śniadanie bądź kolację. 

W tym przepisie najlepiej wybierz mięso z kurczaka w postaci: nóżek, udek i podudzi. 

Galaretki z kurczaka można przygotować w salaterkach, kubeczkach lub filiżankach - w zależności od tego, co masz w swoim domu. 

Kroki postępowania

1

Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i dodajemy włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy: listki laurowe, i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oraz marchew wyjmujemy z wywaru do przestudzenia, wywar przelewamy przez sito tak, aby był czysty i klarowny. Wywar łączymy z żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.

Krok 1 - Kurczak w galarecie foto
2

Marchewkę kroimy w drobną kostkę

Krok 2 - Kurczak w galarecie foto
3

Mięso również kroimy w drobną kostkę. 

Krok 3 - Kurczak w galarecie foto
4

Groszek i kukurydzę odcedzamy. Na dno salaterek lub foremek wsypujemy groszek. 

Krok 4 - Kurczak w galarecie foto
5

Następnie dodajemy marchew. 

Krok 5 - Kurczak w galarecie foto
6

Kolejna warstwa to kurczak. 

Krok 6 - Kurczak w galarecie foto
7

Na samą górę dajemy kukurydzę. 

Krok 7 - Kurczak w galarecie foto
8

Całość zalewamy zimnym wywarem. 

Krok 8 - Kurczak w galarecie foto
9

Galaretki wstawiamy do lodówki na całą noc (około 6-8 godzin). 

Krok 9 - Kurczak w galarecie foto
10

Galaretki podajemy udekorowane jajkiem na twardo oraz świeżą natką pietruszki. 

Krok 10 - Kurczak w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.12.2015 20:39
smaczne to :)
Mniam 14.06.2014 17:39
Ależ ja lubię takie galaretki. Twoja wygląda świetnie!
magdziorka6 02.01.2014 13:11
smaczne galaretki
natalia.doradca 02.01.2014 09:56
Super,proste do wykonania i jak ładnie wyglądają;)
Edith85 02.01.2014 07:55
śliczne kolorowe galaretki
Ania84 01.01.2014 22:29
kolorowo i smakowicie
Marlenka.S 01.01.2014 20:23
śliczne moje ulubione
ewelinapac 01.01.2014 20:22
super jedzonko
iziona 01.01.2014 20:03
Tego mi brakuje od jakiegoś czasu :)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 20:02
Mniam mniam
Milka100 01.01.2014 20:01
apetyczne galaretki
Magula 01.01.2014 19:59
super przepis i bardzo kolorowe danie
Barbara13 01.01.2014 19:46
smakowite takie galaretki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak