Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w galarecie
Kurczak w galarecie to niezapomniana klasyka każdych imienin i świąt. Jednak to też świetna propozycja na co dzień - śniadanie bądź kolację.
W tym przepisie najlepiej wybierz mięso z kurczaka w postaci: nóżek, udek i podudzi.
Galaretki z kurczaka można przygotować w salaterkach, kubeczkach lub filiżankach - w zależności od tego, co masz w swoim domu.
Kroki postępowania
Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i dodajemy włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszkę oraz przyprawy: listki laurowe, i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Mięso oraz marchew wyjmujemy z wywaru do przestudzenia, wywar przelewamy przez sito tak, aby był czysty i klarowny. Wywar łączymy z żelatyną (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), studzimy.
Marchewkę kroimy w drobną kostkę
Mięso również kroimy w drobną kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzamy. Na dno salaterek lub foremek wsypujemy groszek.
Następnie dodajemy marchew.
Kolejna warstwa to kurczak.
Na samą górę dajemy kukurydzę.
Całość zalewamy zimnym wywarem.
Galaretki wstawiamy do lodówki na całą noc (około 6-8 godzin).
Galaretki podajemy udekorowane jajkiem na twardo oraz świeżą natką pietruszki.