Przepis i sposób przygotowania na: Lody smażone w cieście francuskim
- lody smażone
- lody w cieście francuskim
- lody na ciepło
Jeśli sami zajmujecie się produkcją lodów - ten przepis z pewnością Wam się spodoba! Wystarczy, że z gotowej masy lodowej uformujecie gałki i zawiniecie je w kawałki ciasta francuskiego. Później wystarczy już tylko smażyć je na mocno rozgrzanym oleju i podawać! Idealny balans między gorącem, a zimnem gwarantowany, a lody smażone w cieście francuskim gotowe!
1. Jajka sparzamy. Tak przygotowane wybijamy do garnuszka. Dokładamy do nich cukier i ubijamy na kogel mogel.
Połowę śmietanki podgrzewamy. Ciepłą wlewamy do ubitych jajek. Przez około 1 – 2 minuty razem podgrzewamy, by masa delikatnie zgęstniała. Cały czas intensywnie mieszamy, nie pozwalamy, by mikstura się gotowała.
2.Studzimy.
3. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dokładamy wcześniej przygotowaną masę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do zamrażalnika.
Po godzinie zamrażania należy przemieszać masę.
Z zamarzniętych lodów formujemy gałki. Ponownie odstawiamy do chłodu.
4. Między czasie rozwijamy ciasto francuskie. Dzielimy na 6 porcji.
Wyjmujemy przygotowane gałki i owijamy je dokładnie ciastem. Ważne by lody były szczelnie zalepione, by nie wypłynęły w trakcie smażenie (wówczas olej może pryskać).
5. Owinięte gałki od razu smażymy na głębokim oleju. Olej należy wcześniej dobrze rozgrzać, by ciasto szybko się rumieniło. Czas smażenia wynosi około 1-2 minut.
6. Gotowy deser lodowy podajemy natychmiast z musem truskawkowym. Dekorujemy listkiem melisy i przekrojoną truskawką.