Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z białej kapusty
1. Włoszczyznę, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w kostkę, żeberka zalać zimną wodą i ugotować wywar na małym ogniu. Doprawić delikatnie solą i pieprzem do smaku, po czym usunąć włoszczyznę.
2. Kapustę poszatkować i dodać do wywaru, gotować kilkanaście minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw (w międzyczasie skosztować i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem papryką).
3. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę, zeszklić razem na odrobinie oleju.
4. Gdy warzywa są miękkie, dodać do zupy przysmażony z cebulką boczek i gotować razem jeszcze 5 minut.
5. Na samym końcu dodać świeży, posiekany koperek i wyłączyć źródło ciepła.
Smacznego!