Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Żółtka łączymy z octem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Do ubitych białek dodajemy cukier puder i żółtka.
Delikatnie chwilkę mieszamy na niskich obrotach.
Na koniec dodajemy mąką, nie ubijamy tylko mieszamy łyżką. Pieczemy około 25 minut, w 180 stopniach.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
Przekrajamy na pół. Nasączamy każdą część biszkoptu połową syropu z brzoskwiń. Brzoskwinie całe rozdrabniamy. Wodę z brzoskwiń zostawiamy.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do niej rozdrobnione brzoskwinie i połowę wody słodkiej z brzoskwiń.
Wkładamy do lodówki, gdy będzie lekko stężeć wylewamy na ciasto biszkoptowe i przykrywamy drugim.
Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder i fix do ubijania.
Wykładamy na wierzch drugiego biszkoptu.