Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki z twarogowego ciasta
Kroki postępowania
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową, jogurt grecki oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone pieczarki, a po chwili lekko odciśniętą kapustę i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.