Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow przepis podstawowy
Strogonow to danie uwielbiane przez Polaków i nie tylko. W przepisie na Strogonow najważniejszymi składnikami jest mięso - tutaj najlepiej dobrej jakości wołowina oraz warzywa - papryka, pieczarki i ogórki. Zupa Strogonow powinna mieć wyrazisty smak, dlatego tak ważne są tutaj przyprawy - suszona papryka, a opcjonalnie też majeranek i kminek. Zupa strgonow to bardziej gęsty i kremowy gulasz, który można zestawić z różnymi składnikami. Podawaj tak jak lubisz - ze świeżym chlebem, makaronem lub ziemniakami z wody.
Jak zrobić strogonow? Przeczytajcie poniżej:
Mięso pokroić w paski. W garnku/rondlu roztopić masło, dolać trochę oleju (dodatek oleju zapobiega przypalaniu się masła) i obsmażyć na nim pokrojone mięso (nie solić!).
Do garnka z mięsem dorzucić pokrojone w piórka cebule, chwilę razem przesmażyć. Następnie całość podlać wodą i dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórki pokrojone w kostkę lub paseczki (wedle uznania). Lekko posolić. Garnek przykryć i dusić do miękkości mięsa.
Pod koniec wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i dusić jeszcze kilka/kilkanaście minut.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (około pół małego słoiczka, lub więcej - wedle gustu). Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. W razie potrzeby gulasz zagęścić odrobiną mąki (ja swojego dodatkowo nie zagęszczałam, konsystencję miał w sam raz).
Podawać z pieczywem. Smacznego :)