Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowo wiśniowa z bezą
Dodać miękkie masło i posiekać drobno.
Dodać żółtka i śmietanę lub jogurt naturalny i zagnieść ciasto.
Schłodzić 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na formę i podpiec w temp 180 st przez 20 minut
Jabłka obrać i pokroić w cząstki.
Przełożyć do garnka, zalać 3/4 szklanki wody, dosypać łyżkę cukru i dusić do miękkości.
Na koniec dodać wiśnie i kisiel i wymieszać na gęsta masę
Masę przenieść na podpieczony spód
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i dalej ubijać na gęsta pianę.
Pianę przełożyć na wierzch ciasta i razem podpiekać przez 10 minut w temp 160st a później w temp 80 st przez około godzinę, aż beza dobrze się wysuszy
SMACZNEGO!!!