Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-galaretkowe
Ciasto jasne:
Żółtka, jajka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wylać na blachę o wymiarach 18x30 cm, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Przekroić na 2 placki.
Ciasto z makiem:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Przekroić na 2 placki.
Masa:
Do ciasta użyć 3 różne kolory galaretek. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić. Tężejącą galaretkę wymieszać ze śmietaną (1 galaretka + szklanka śmietany). Otrzymamy 3 kolory masy.
Przełożenie:
Ciasto jasne - pierwsza masa - ciasto z makiem - druga masa - ciasto jasne - trzecia masa - ciasto z makiem - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe.