Przepis i sposób przygotowania na: Rolmopsy z jabłkiem żurawiną i rodzynkami
pieprz kolorowy świeżo zmielony
wykałaczki
olej
Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie ,zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę albo i dłużej w zależności jakie wolimy śledzie czy bardziej wymoczone.
W rondelku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę pokrojoną w krążki chwilę szklimy.
Jabłka myjemy kroimy w plasterki skrapiamy sokiem cytrynowym bez obierania dodajemy do cebuli chwilę smażymy jabłka mają być w całości pod koniec dodajemy rodzynki i żurawinę ,cukier i pieprz i koncentrat pomidorowy mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wymoczone filety śledziowe rozkładamy osuszamy ręcznikiem papierowym na każdy nakładamy porcję farszu tak żeby były 2 plasterki jabłka zwijamy rolmopsy i spinamy dwiema wykałaczkami. Rolmopsy układamy i obkładamy pozostałym farszem .
Rolmopsy odstawiamy aby smaki się przegryzły.
POLECAM !!!!