Przepis i sposób przygotowania na: Sernik New York
UWAGA! DO PRZEPISU ORYGINALNIE UŻYWAM SERKA TYPU PHILADELPHIA:
serek Philadelphia można zastąpić innym tego typu, albo tłustym twarogiem minimum 2 krotnie zmielonym lub tłustym twarogiem śmietankowym
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Całą formę dokładnie uszczelnić folią aluminiową ( ułożyć kilka pasków foli, tak aby wystawały poza tortownicę, zawinąć i docisnąć na zewnętrznych brzegach formy).
Ciastka rozdrobnić za pomocą malaksera lub tłuczka na proszek, wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy, docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180°C lub 160°C (termoobieg). Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować, jednak nie za długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na przygotowany spód. Delikatnie stuknąć formą o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać masę. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia lub blachy do pieczenia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 75 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika studzić przez 15-20 minut. Wyjąć sernik, piekarnik nastawić ponownie na tą samą temperaturę pieczenia. Cukier puder rozpuśćić w soku z cytryny, połączyć ze śmietaną. Wylać polewę na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!