Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak owijany boczkiem, duszony w warzywach
4 pojedyncze piersi kurczaka
16 suszonych śliwek
ok. 300 g wędzonego, nieparzonego boczku pokrojonego w bardzo cienkie plastry
2 małe cukinie
czerwona papryka
150 ml śmietanki 30 %
ok. 700 g ziemniaków
sól, czosnek granulowany, papryka słodka, tymianek suszony, rozmaryn, pieprz
oliwa
pęczek natki pietruszki
Ziemniaki obrać, umyć. Każdego ziemniaka kłaść na łyżce i gęsto ponacinać. Naczynie żaroodporne lekko posmarować oliwą, ułożyć w nim nacięte ziemniaki, obsypać rozmarynem, solą i szczyptą czosnku. Skropić oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, 30-40 minut - do miękkości.
Cukinię i paprykę pokroić w słupki.
Piersi kurczaka ponacinać tworząc kieszeń. W każdą kieszeń wsypać szczyptę czosnku i włożyć po 4 śliwki. Filety obsypać z obu stron odrobiną soli i pieprzu, tymiankiem i papryką. Każdą z piersi owinąć ściśle 4 plastrami boczku. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Dodać cukinię i paprykę, zalać śmietaną, przykryć i dusić ok. 15 minut. Pod sam koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Oprószyć solą
Podawać z upieczonymi ziemniakami.
Smacznego :)