Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz z kluseczkami
Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i całość ładnie zarumienić. W tzw. międzyczasie paprykę i pieczarki kroimy w kostkę i dosypujemy do garnka.
Dodajemy pomidory z puszki, dolewamy wody tak, aby zakryła całe mięso. Przyprawiamy słodka,najlepiej wędzoną, papryką i kminkiem oraz łyżeczką cukru. Całość gotujemy około 1,5 godziny (mięso musi byc miękkie).
Po takim czasie obrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Jajko mieszamy z łyżka wody i taka ilością mąki, żeby nasze ciastko na kluski odczepiało się (nie wylewalo!) od łyżki. Nabieramy ciasta na czubek łyżki i wrzucamy do gotującego sie bograczu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Smacznego :-)