Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z łososiem,szpinakiem i serem ricotta.
Kroki postępowania
Następnie delikatnie przelać go zimną wodą na sitku.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
Układać po dwa plastry makaronu tak aby jeden lekko zachodził na drugi.
Makaron smarować ricottą.
Czynność powtarzamy kilka razy.
Na wierzchu posypujemy pozostałą częścią startego żółtego sera.
Pieczemy przez godzinę.
Najpierw roztapiamy masło i dodajemy mąkę.
Potem mleko,serek ,pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
Sos mieszamy na małym ogniu do całkowitego roztopienia serka.
Jeśli zostaną grudki,to można przecedzić sos przez sitko do mąki,a jeśli sos będzie zbyt gęsty,to można dolać odrobinę mleka,szczególnie jeśli będziemy go podgrzewać kolejny raz :-)