Przepis i sposób przygotowania na: pizza a'la tarta ze szparagami
Mąkę, sól, oliwę, drożdże oraz wodę letnią, mieszamy do połączenia się składników. Następnie wyrabiamy ciasto. I odkładamy do wyrośnięcia na ok.1h.
SOS:
Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek.
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie dolać mleko i cały czas mieszać, doprawić solą i gałką muszkatołową. Zagotować, następnie dodać podsmażoną cebulę. Wymieszać i odstawić.
Natkę pietruszki drobno pokroić, paprykę, fetę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć, osuszyć, odkroić niejadalne końcówki.
Wyrośnięte ciasto uformować na kształt prostokątów, posmarować obficie sosem, posypać natką, dodać fetę, paprykę i szynkę. Na samym końcu położyć szparagi (porządnie wbić je w ciasto).
Całość piec w rozgrzanym piekarniku ok.25 minut (ok.190 stopni)