Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką w sosie curry.
Kroki postępowania
W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem drewnianej łyżki. Schab obwiązujemy sznurkiem kucharskim. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i roztartym majerankiem i odstawiamy na dwie godziny, żeby schab przeszedł przyprawami.
Następnie schab obsmażamy z każdej strony i całość zawijamy w folię aluminiową , błyszczącą stroną do mięsa.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 0C na około 40 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie. Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać na zimno, schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę