Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kremem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babeczki

masło 10 dag
czekolada gorzka 10 dag
jajko 2 sztuka
Syrop: 3 łyżka z agawy
orzechy 6 dag brazylijskie
kasza gryczana 2 łyżka
sól
proszek do pieczenia 0,25 łyżeczka

Krem

śmietana 30% 100 ml
serek mascarpone 10 dag
Syrop: 2 łyżka z agawy

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem

Kaszę gryczaną mielimy w młynku do kawy.

Orzechy brazylijskie miksujemy w pojemniku blendera.

Masło wkładamy do niedużego garnka i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ściągamy garnek na kratkę i do gorącego masła dodajemy czekoladę, połamaną na małe kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Oczywiście do babeczek można też czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ale do tego deseru nie ma takiej potrzeby.

Czekoladę odstawiamy do przestudzenia. Energicznie mieszając dodajemy jajka oraz syrop z agawy.

Wsypujemy zmiksowaną kaszę, orzechy brazylijskie, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Ciasto nakładamy równomiernie do 7 foremek na muffinki.

Pieczemy 16 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Jeśli babeczki zbytnio się przyrumienią, przykrywamy je w trakcie pieczenia papierem.

Upieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



Bitą śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec po łyżce syropu z agawy oraz sera mascarpone.

Kremem przybieramy babeczki. Możemy je dodatkowo udekorować kolorowymi perełkami i serduszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 12.09.2014 23:40
Piękne zdjęcia i pyszne przepisy :)
Adamorek 28.05.2014 20:36
pięknie ozdobione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak