Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z karkówki z młoda kapustą
Cebulę pokroić w plastry i w głębokim naczyniu zalać mlekiem, posolic i popieprzyć a następnie włożyć do marynaty kawałki mięsa. Odstawić w chłodne miejsce na min. 2 h.
W tym czasie można zająć się kapustą. Kroimy głowkę młodej kapusty i w garnku zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy ok 10 min po czym dodajemy posiekaną cebulę, oraz przyprawy. Do kapusty dodajemy też koncentrat, masło i ocet i dokładnie mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze 2 min i dodajemy posiekany koperek.Trzymamy jeszcze na ogniu 2 min.
Gdy mięso się już zamarynowało, nalezy wyjąć je z zalewy i kotlety osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem.
Roztrzepujemy jajko, doprawiając je wg uznania a na drugim talerzu wysypujemy tartą bułkę. Mięso panierujemy najpierw w jajku a następnie w bułce i smażymy na złoty kolor.