Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - kokosowe

5.0
(127)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 5
mąka tortowa 3/4 szk
kakao 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1/2 szk
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
herbata czarna 1 szklanka

MASA KOKOSOWA

margaryna kostka 200 g
mleko 500 ml
cukier 1/2 szk
wiórki kokosowe 200 g

POLEWA

czekolada gorzka 100 g
polewa czekoladowa 100 g mleczna w drażetkach
margaryna kostka 1 łyżka
mleko 3 łyżka

Porada

Tego ciasta nie należy przechowywać w lodówce, będzie wtedy mięciutkie i wilgotne.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - kokosowe

Kroki postępowania

1
BISZKOPT : Przygotować składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą. Do masy jajecznej prze sitko przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać np. szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
2
Masę przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
3
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i razem z papierem ale biszkopt do góry dnem włożyć z powrotem do formy. Nasączyć biszkopt herbatą.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
4
MASA KOKOSOWA : Do garnka wlać mleko, wsypać oba cukry i zagotować. Potem wsypać wiórki i gotować masę około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec włożyć margarynę i
Krok 4 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
5
mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny.
Krok 5 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
6
Masę wystudzić i rozłożyć na biszkopcie.
Krok 6 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
7
POLEWA : Na ogień postawić garnek z wodą, na garnek wstawić miskę ale nie ma dotykać wody. Do miski połamać czekoladę, wsypać polewę i dodać margarynę oraz mleko. Podgrzewać do momentu połączenia się składników i aż masa będzie gotowa i błyszcząca.
Krok 7 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto
8
Gotową polewę przestudzić i jeszcze płynna nałożyć do woreczka lub dekoratora i dowolnie rozprowadzić polewę po warstwie wiórków. Poczekać aż polewa się zetnie i kroić ciasto w kostkę.
Krok 8 - Ciasto czekoladowo - kokosowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gadzinka 22.12.2021 15:32
Jaka pojemność szklanki ?
Doradca Smaku 13.01.2022 07:56
250 ml :)
Romana 20.06.2019 17:14
W opisie przygotowania biszkoptu jest: "Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. "czyli jakimi, bo w składnikach jest tylko 1/2 szkl. cukru?
Doradca Smaku 26.06.2019 10:17
Autorka zapomniała dodać do listy składników cukru waniliowego. Przepis został już zaktualizowany. Pozdrawiam :)
Ada-Gaba 10.03.2016 21:19
Wspaniale wygląda
Aneczka92 24.02.2016 21:45
Ale świetne! ;) Lubię kokos i na pewno wypróbuje przepis ;)
Klausia 14.11.2015 22:04
najlepsze :)
Marwit 26.09.2015 17:43
Wygląda apetycznie :)
Kasiaaa 07.08.2015 22:50
Przepysznie wygląda :)
Gracer 16.07.2015 15:27
lubię takie ciasta
ben-ka 13.07.2015 10:30
Skusiłabym się z chęcią.
ALe Pyszota 18.02.2015 20:30
"mniam" :)
smakołyk 11.11.2014 13:23
Apetycznie wygląda ;)
Ada-Gaba 12.10.2014 19:58
wygląda rewelacyjnie
teresa18 22.06.2014 13:37
Pysznosciiiiiiiiiii
engie23 21.06.2014 22:50
musi być bardzo pyszne.Muszę zrobić
iziona 20.06.2014 07:28
Boski widok od samego rana :)
migotka28 19.06.2014 22:22
wygląda anakomicie notuje juz przepis:)
Kuchenka 19.06.2014 22:18
jest piękne i smaczne :D
gosia56 19.06.2014 19:59
też robiłam już to ciasto :)
babeczka007 19.06.2014 17:53
zachęca wyglądem :)
Beatris 19.06.2014 17:52
Wspaniale wygląda:) Koniecznie muszę wypróbować przepis:)
alaaa 19.06.2014 17:31
robiłam to ciasto jest pyszne
Ania321 19.06.2014 17:06
ale bym sobie zjadła :)
Magula 19.06.2014 17:03
Wygląda bardzo apetycznie
Bożena6 19.06.2014 16:18
Ślinka cieknie.
pajbek 19.06.2014 15:20
Super ciasto :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak