Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowe z lekką masą i galaretką
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, do ubitych po jednym żółtku wrzucamy, na zmianę z cukrem. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej rzepakowy, cały czas ubijając masę. Dodajemy też cukier waniliowy i amaretto.
Na koniec mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na dużą foremkę i pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Masa malinowa:
Maliny rozgniatamy widelcem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem tak, aby uzyskać szklistą masę jak na bezę. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno.
Żelatynę namaczamy w mleku i rozpuszczamy, studzimy.
Do ubitej piany dodajemy rozgniecione maliny i lekko mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę, a na koniec żelatynę. Masę wylewamy na wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki, aby zastygło, przed wlaniem galaretki.
Galaretka:
Obie galaretki zalewamy 750 ml wody i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy maliny w całości, co jakiś czas mieszając. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki.