Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy tort dla sześciolatka
Kroki postępowania
Wyłączyć piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się malin. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę. Odstawić do przestygnięcia.
WYKONANIE: biszkopt przekroić na trzy blaty.
Ułożyć drugi blat biszkoptowy lekko dociskając. Na nim rozsmarować warstwę masy malinowej i bitej śmietany. Z trzecim blatem biszkoptu postępować identycznie jak z drugim. Wierzch tortu udekorować pozostałymi malinami tuż przed podaniem tortu.
*bitej śmietany jest wystarczająca ilość, aby udekorować nią boki tortu, ale mój sześcioletni pomocnik chciał, żeby zostawić taki "artystyczny nieład", a pozostałą śmietanę zjeść prosto z miski
*wierzch tortu posypany jest przez mojego pmocnika również cukrową posypką , ale nie polecam tego, bo w kontakcie z bitą śmietaną zaczęła się natychmiast rozpuszczać
Tort najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.