Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z pomidorami, ciecierzycą i kiełbasą
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek i przesmażamy przez pół minuty, uważając by się nie przypalił. Kapustę szatkujemy i dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem. Całość smażymy przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dolewamy niepełną szklankę wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kapusty.
Dusimy przez kolejne 10-15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie oleju na rumiany kolor. Do kapusty dodajemy przesmażoną kiełbasę, ugotowaną ciecierzycę, posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!