Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z warzywami i kiełbasą
Kroki postępowania
Marchewkę, paprykę i cukinię oczyścić, obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić n patelnię, smażyć razem kila minut. Dodać pomidory obrane ze skórki, rozdrobnione i dusić aż całość odparuje. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem, oregano i papryką. Przestudzić lekko (sos najlepiej przygotować w czasie gdy ciasto na pizzę rośnie).
Do misy wsypać mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dodać oliwę, wlać całość do misy, zagnieść jednolite ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Placek podawać na gorąco (chociaż na zimno też jest dobry), ze świeżymi pomidorami i sosem czosnkowym