Rozgrzać 2 Łyżki oliwy,włożyć zmiażdzony czosnek,smażyć 3 minuty,aż się przyrumieni.Następnie wyjąć go z rondla,a do pachnącej oliwy włożyć cebulę,szynkę i nasiona kopru.Dusić około 7-8 min.aż cebula zrobi się miękka.,a szynka zacznie się rumienić.Do dać pokruszony czerwony pieprz oraz pokrojone w plasterki łodygi brokułów,smażyć 4 minuty.Następnie włożyć różyczki brokułów,posolić i wlać wodę,lub bulion.Przykryć i gotować jakieś 5 minut(aż brokuły będą miękkie).Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.Odcedzić,zachować szklankę wody z gotowania.Makaron włożyć do rondla z sosem brokułowym,podgrzewać na małym ogniu,stale mieszając,aż składniki się połączą.Jeśli trzeba można dolać trochę wody,w której gotował się makaron.Dodać resztę oliwy i parmezan.Podawać odrazu.