Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na żeberkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1/2 kg
ogórki kiszone 1 szklanka startych
marchew 2 sztuki
seler 1 kawałek
cebula biała 1/2 sztuki
pietruszka zielona 1/2 szklanki posiekanej
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól do smaku
ziemniaki 5-6 sztuk
śmietana 12% 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na żeberkach

Żeberka przekładamy do garnka i wlewamy około 2 litry wody. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki,
kawałek cebuli i selera. Dodajemy listek laurowy, ziarenka pieprzu, sól i pietruszkę. Gotujemy do miękkości mięsa. Ziemniaki
obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy przecier ogórkowy. Gotujemy razem kilka minut.
Śmietanę rozbijamy z mąką i odrobiną zupy. Najlepiej przelać do słoika zakręcić i wstrząsnąć, nie będzie grudek.
Taką mieszankę wlewamy do zupy i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2014 19:51
Lubię tą zupę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak