Przepis i sposób przygotowania na: Żyrafa z bitą śmietaną i bananami.
Kroki postępowania
Dodać wodę ,mąkę i olej.Dalej miksować do połączenia składników.
Białka ubić z 4 łyżkami cukru,dodać i wymieszać delikatnie łyżką.
Papier do pieczenia smarujemy olejem lub masłem i wykładamy nim blachę
35X40 cm..
4 łyżki ciasta wkładamy do woreczka.
Zawiązujemy i obcinamy jeden róg tak aby powstała mała dziurka :-)
Robimy na papierze zygzaki,tak jak na zdjęciu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.
Ciemne ciasto delikatnie wylewamy na podpieczony zygzak tak aby go nie uszkodzić i wyrównujemy.
Ponownie wkładamy do piekarnika na 12-15 minut.
Banany skrapiamy sokiem z cytryny.
Kiedy ciasto wystygnie delikatnie rozwijamy,smarujemy śmietaną pozostawiając na dłuższych brzegach po 2 cm czystego ciasta.
Układamy banany.
Zwijamy delikatnie,owijamy folią i wkładamy na dwie godziny do lodówki.
Gotowe-smaczna,polecam :-)