Przepis i sposób przygotowania na: Maślane rogale z kruszonką
Zaczyn:
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki i cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść wszystkie składniki na końcu dodając 100 g masła. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kruszonka:
50 g zimnego masła zagnieść z mąką i cukrem. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, aby miało grubość 1 cm. Koło podzielić na 8 części. Każdy trójkąt zwijać od dłuższego boku do wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 35 minut. Piec 20 minut w 200 stopniach.