Przepis i sposób przygotowania na: Kokardkowy torcik
W drugim naczyniu roztrzepuję jajka ze słodką śmietanką dosypuję przyprawy,solę do smaku,dodaję do sosu makaron i wszystko razem mieszam. Brokuł blanszuję 2-3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i szczypty cukru-to powoduje że brokuł nie traci swego koloru.
Cebulę i czosnek obieram,kroję drobniutko,wrzucam na patelnię dodaję olej i smażę aż cebulka lekko się zeszkli,następnie dodaję pokrojoną w paseczki szynkę gotowaną oraz pokrojoną dowolnie paprykę czerwoną i dalej smażę około 5 minut.
Zestawiam z ognia.Mieszam z makaronem.
Tortownicę o średnicy 27 cm natłuszczam,wykładam makaron z sosem ugniatam równomiernie łyżką na to daję różyczki brokuła,jeśli sa duże kroję na mniejsze części. Następnie daję na wierzch pokrojone na cząstki pomidory i posypuję startym serem żółtym. Wstawiam zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 190*c i zapiekam 20 minut.podaję pokrojoną na trójkąty gorącą. Smacznego:)