Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z nutą pomarańczy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 125 g
cukier puder 1/3 szkl
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
mąka tortowa 300 g może więcej ok 400

MASA

śmietana kremówka 400 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1/3 szkl
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

GALARETKA

galaretka pomarańczowa 1 szt
woda 300 ml
pomarańcza 1 szt mała

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z nutą pomarańczy

Kroki postępowania

1
Do miski dajemy wszystkie skladniki ciasta, zarabiamy je szybko i wstawiamy do lodówki na 1h, ja nie dawalam proszku do pieczenia.
Krok 1 - Kruche babeczki z nutą pomarańczy  foto
2
Ciastem wylepiamy foremki do babeczek, pieczemy po 10-15 min w tem 180st do zrumienienia sié.
Krok 2 - Kruche babeczki z nutą pomarańczy  foto
3
GALARETKA :
Proszek galaretki zalewamy wrzątkiem 300 ml mieszamy aż sie rozpuści.
Do dwóch takich samy pojemniczków plastikowych będziemy wlewać galaretkę, ale do jednego samą, a do drugiego na dno kładziemy wyfiletowane cząstki pomarańczy i zalewamy by je przykryć, czyli ok 2-3 cm wkładamy do zamrażarki i pilnujemy by nie zamarzło, a dzięki temu prawie natychmiast będziemy wykańczać nasze babeczki.
Krok 3 - Kruche babeczki z nutą pomarańczy  foto
4
MASA:
Do miski robota dajemy kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ser mascarpone, miksujemy aż się wszystko połączy, dodajemy skórkę z pomarańczy, taką świeżą niekandyzowaną, przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 4 - Kruche babeczki z nutą pomarańczy  foto
5
Foremki z galaretką wkładamy na chwilkę do wrzątku, a nastepnie wykładamy na deskę do krojenia, galaretkę z pomarańczą kroimy w grubszą kostkę, a tą bez owoców w drobną, bo ona będzie do dekoracji na wierzch babeczek.
Krok 5 - Kruche babeczki z nutą pomarańczy  foto
6
Do każdej wystudzonej babeczki dajemy o troszku galaretki z pomarańczą jeśli lubicie więcej to oczywiście można.

Na kosteczki galaretki wyciskamy porcję masy, solidną i dekorujemy drobną galaretką bez owoców.
Schładzamy i podajemy, wyszło mi ok 18 szt
Krok 6 - Kruche babeczki z nutą pomarańczy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 09.11.2014 21:41
fajne babeczki
caralajna 09.11.2014 15:22
absolutnie boskie :)
Triss 09.11.2014 08:39
Mnniaaamm.;)
bietka 08.11.2014 19:41
wyglądają bardzo pysznie :)
mirosława4 08.11.2014 16:20
aż ślinka cieknie :)
Grazyna0211 08.11.2014 16:15
bardzo apetyczne
ice cubes 08.11.2014 15:43
Apetyczny deser :)
Renata22 08.11.2014 15:42
jakie urocze!
Lis 08.11.2014 14:30
Smakowite takie babeczki:)
Rysia 08.11.2014 14:15
Ładne babeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak