Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniaczkami i czerwoną kapusta z żurawiną
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i podsmażamy kilka minut. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem, octem balsamicznym i czerwonym winem. Dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, brązowy cukier i żurawinę. Gotujemy ok. 25-30 minut aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jabłka myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Dodatkowo możemy zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka, dzięki temu po upieczeniu skórka będzie ładnie wyglądać. Do środka nakładamy kapustę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut.
Przygotowanie piersi z kaczki:
Mięso płuczemy i oczyszczamy. Nacinamy skórę – należy uważać żeby nie naciąć mięsa. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy oliwę i czosnek – wcieramy dokładnie w mięso. Dodajemy gałązki świeżego rozmarynu. Naczynie przykrywamy i marynujemy ok. 30 minut, a najlepiej całą noc. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy piersi od strony skórki przez ok. 8-9 minut, obracamy na drugą stronę i smażymy ok. 7-8 minut. Kaczkę przykrywamy folią aluminiową i pozwalamy jej odpocząć przez 5 minut. Przed podaniem wkładamy piersi (przykryte folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na kilka minut w celu podgrzania mięsa.
Przygotowanie ziemniaczanych łódeczek:
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.
Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.
Kaczuszkę podajemy pokrojoną w plasterki z ziemniaczanymi łódeczkami i kapustą.