Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie mojej mamy
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 30×26 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 1 z 3 części ciasta rozwałkować, wsadzić do formy i piec ok. 15 minut aż się zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi częściami ciasta.
Przygotowanie kremu kakaowego:
Mleko zagotować z margaryną , cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawić i wsypać kasze manna. Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić aż lekko przestygnie. Dodać kakao i wszystko zmiksować.
Przygotowanie masy serowej:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.
Twaróg zmielić dwukrotnie. W misce utrzeć margarynę z cukrem na jasną masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, ciągle miksując. Dodać twaróg i ucierać aż składniki się połączą. Dodać rodzynki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową zagotować. Należy ją często mieszać bo szybko się przypala. Budyń rozrobić w mleku i wlać do masy serowej. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli masa serowa będzie rzadka należy dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną.
Przygotowanie ciasta:
Na jeden z trzech wcześniej upieczonych placków wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej i przykryć drugim plackiem. Na drugi placek wyłożyć krem kakaowy, na niego położyć cienka warstwę masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Wylać pozostałą masę serową i odstawić aż ser wystygnie.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polewę wylać na zimna masę serową i posypać posiekanymi orzechami włoskim.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak placki miodowe zmiękną.