Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki świąteczne z grzybami i kapustą
W misce mieszamy mąkę z solą i cukrem.
Wlewamy do niej rozczyn.
Mieszamy, a następnie dodajemy miękką margarynę i zagniatamy ciasto.
Wkładamy je do miski .
Chłodzimy w lodówce 45 minut.
Farsz :
Kapustę gotujemy.
Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej i wraz z cebulką smażymy na oleju.
Łączymy z odcedzoną i drobno pokrojoną kapustą.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Po tym czasie wyjmujemy,wałkujemy na 4 mm placek.
Wcześniej przygotowany farsz z kapusty i pieczarek wykładamy na ciasto.
Zwijamy w rulon.
Tniemy na 2 cm kawałki.
Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą .
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 175 stopni C piekarniku.