Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa Chatka
Kroki postępowania
1. Miód z masłem rozpuszczamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Do miseczki domierzamy 450gram cukru pudru. Najlepiej przesiać go wcześniej przez sitko, oraz 90gram białka. Pamiętajmy aby jaja najpierw sparzyć! Do smaku dodajemy kilka kropel soku z cytryny
Najpierw dekorujemy ścianki i drzwi, odstawiamy aby wyschły. Następnie przyklejamy pierwszą ścianę do podstawy i zaraz za nią kolejne. Aby ściany nam nie odpadły dobrze jest je podeprzeć np. kubkiem czy garnkiem do póki nie zastygną. Nim zabierzemy się za dach odstawiamy naszą budowlę na około 60minut. Dach jest dość ciężki, lepiej aby ściany były już trwałe. Nakładamy dach. Aby nie zjechał podpieramy go od spodu kubkami.
Wszystkie szczeliny zaklejamy, przyklejamy drzwi i kończymy dekorację np posypując cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)