Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa pod beszamelem
Warzywa pod beszamelem to popularne danie, które można serwować na obiad jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną potrawę np. na pożywną kolację.
Jakie warzywa pasują pod beszamel? Zdecydowanie szpinak, brokuły, kalafior, bakłażan czy pomidory. Również neutralne w smaku ziemniaki sprawdzą się tutaj jako główny składnik, który można dodatkowo połączyć z innymi warzywami. Powstanie nam wtedy pyszna zapiekanka ziemniaczana, która z pewnością Was nasyci.
Ziemniaki gotujemy i kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na plasterki, oprószamy solą, aby puściła wodę, osuszamy. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym olejem lub masłem) przekładamy na zmianę ziemniaki i cukinię.
Sos beszamelowy - do garnka wrzucamy łyżkę masła, następnie mąkę i mieszamy by nie zrobiły się grudki. Wlewamy mleko, cały czas mieszając do zgęstnienia. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Zalewamy warzywa sosem i pieczemy około 30minut, 180 stopni C.