Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-miodowe
Kroki postępowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier puder, jajka, miód i sodę oczyszczoną. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Do rondelka wrzucamy masło, miód i cukier - podsmażamy to na niewielkim ogniu. Gdy składniki zaczną się łączyć w jedną masę dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie. Kolejną warstwę ciasta rozwałkowujemy i umieszczamy na blaszce i na wierzch wykładamy gorącą masę orzechową. Pieczemy placek z masą orzechową 20 minut.
Gotujemy budyń według przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem cukru pudru. Pozostawiamy gotowy budyń do ostygnięcia. W misce ucieramy masło i powoli dodajemy zimną masę budyniową. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.