Przepis i sposób przygotowania na: Tort ZAMEK
Kroki postępowania
;Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy.
Do toru należy upiec 2 takie biszkopty o średnicy 26 cm
BISZKOPT O ŚR 22 CM
Postępujemy tak jak wyżej.
Do tortu pieczemy jeden taki biszkopt.
BISZKOPT BIAŁY;
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24x36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min.
Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.
MASA ŚMIETANKOWA:
Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.
Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki , by masa dokładnie stężała.
Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka Gotujemy budyń, a następnie studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy.
Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki.
Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne.
Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia. W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm.
Tak otrzymany tort wygładzamy pozostała masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien.