Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIEMNIAKAMI
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Żelatynę zalać 1/3 szklanką gotującej wody. Siemię lniane zmielone zalać szklanką gotującej wody. Kaszę jaglaną zmielić w młynku lub dodać gotową mąkę jaglaną. Suche składniki ( oprócz drożdży) wszystkie wymieszać , dodać przestudzone ziemniaki, siemię lniane i żelatynę, wymieszać i dodać drożdże i dolewać stopniowo wodę ( najlepiej gazowaną żywca) około 40 C temperatury, tak aby ciasto było jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrobić i przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką gryczaną foremkę keksówkę ( 40 na 11 cm wysokość 7 cm) posypać słonecznikiem lub innym ziarnami. (dziś mam bez ziarna) odstawić do wyrośnięcia ( niech podwoi swoją objętość). Piekarnik nagrzewam na 220 C, (ja nagrzewam 1 i ½ godziny bo używam kamienia do pieczenia chleba). Wstawiam chlebek i po około 15-20 m zmniejszam temperaturę na 180 C i piekę jeszcze 40 minut. Wykładam na kratkę metalową, na której chleb stygnie aż będzie zimny. Dopiero wtedy kroję.
Smacznego:)
Chlebek nie kruszy się i jest świeży 3 dni.
Można zamrozić (w kromeczkach) ale z zamrażalnika się będzie trochę kruszył. Dla oszczędności można zamiast mąki ryżowej i gryczanej zmielić ryż i kaszę w młynku elektrycznym do kawy.
Na fotkach ten pierwszy na foremce to jest ziemniaczany, a drugi z cebulką ale to dodam później przepis.