Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BEZA Z KREMEM MAŚLANO-KAJMAKOWYM

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BEZA

białko 6 szt
cukier 1,5 szkl
ocet 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

KREM

masło 200 gram
masa krówkowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: BEZA Z KREMEM MAŚLANO-KAJMAKOWYM

Białka ubijamy na sztywno mikserem,dodając małymi porcjami cukier.Do ubitej masy dodajemy łyżkę octu i mąki ziemniaczanej i całość jeszcze chwilę ubijamy do połączenia.Na 2 blaszki wykładamy papier do pieczenia i rysujemy na każdym koła o średnicy 24 cm.Masę bezową dzielimy na dwie części i wykładamy na każde koło delikatnie rozsmarowując łyżką.Wkładamy obie blaszki od razu do nagrzanego do 150 st (termoobieg) piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 100 st.C .Suszymy bezy ok.1,5 godz. Po tym czasie zostawiamy jeszcze w piekarniku i lekko go uchylamy wkładając łyżkę drewnianą np.
W czasie jak bezy się suszą ucieramy miękkie masło i dodajemy masę kajmakową.Jeśli komuś jest mało słodka to można domieszać cukru pudru.
Suche wystudzone krążki bezowe przekładamy na paterę i przekładamy kremem(można posypać kawą rozpuszczalną bądź kakao).Kroimy nożem maczanym we wrzącej wodzie.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 16.02.2015 13:15
Proszę mi przesłać kawałek.......
Krzysztof15 16.02.2015 08:56
pyszne ciacho
Krystyna32 16.02.2015 08:00
wygląda pysznie
Mira85 16.02.2015 07:34
Smacznie wygląda
Pietruszka 15.02.2015 23:46
pyszny deser
Katarzyna/kate1980 15.02.2015 22:38
świetny pomysł
halina17 15.02.2015 21:54
Dobra beza.
Renataj 15.02.2015 21:36
Apetyczna propozycja:)
Milka100 15.02.2015 21:32
aż ślinka cieknie na sam widok:)
marcia7 15.02.2015 21:30
to moje ulubione
Zdzisław 15.02.2015 21:18
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak