Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry.
Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut.
Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.
Białą część pora kroimy w krążki.
Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską.
Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną.
Życzę smacznego! :)