Przepis i sposób przygotowania na: Tort świnki w błotku
Kroki postępowania
Przygotowanie spodu:
Biszkopty kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy ok. 22 cm i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu. Rurkami wykładamy boki tortownicy, jedna, przy drugiej.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę przekładamy to tortownicy i ponownie chowamy do lodówki.
Karmelową czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z mlecznej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę karmelową i ponownie chowamy do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki. Odstawiamy na 10-15 minut aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy śmietankę ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści (nie można zagotować śmietanki!) i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietankę (200 ml) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Z lodówki wyjmujemy tortownicę, na masę z karmelowej czekolady nakładamy cienką warstwę dżemu, a następnie nakładamy masę z białej czekolady i ponownie chowamy do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 g mlecznej czekolady. Wyjmujemy z lodówki tortownicę – jeśli chcecie to skracamy rurki (ja obcinam je nożyczkami) i na wierzch wylewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną mleczną czekoladę. Na wierzchu czekolady układamy nasze cukrowe świnki. Tort świnki w błotku przechowujemy w lodówce.