Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Cycki Murzynki"
Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier.
Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Krem:
Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki.
Resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń
i dokładnie wymieszać.
Masę jajeczną wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać , aby
budyń się nam nie przypalił. Po zgęstnieniu masy odstawić z palnika
i ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas
ucierając.
Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników.
Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu.
Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą.
Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę.