Przepis i sposób przygotowania na: Rozmarynowy pstrąg łososiowy na szpinakowej kołderce
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotowujemy szpinakową kołderkę:
Na rozgrzanym maśle rozpuszczamy kawałki mrożonego szpinaku i smażymy go około 5 minut do odpowiedniego odparowania wody. Następnie dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy: rozmaryn, biały pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinę cukru trzcinowego. Całość dusimy około 5 minut. Na sam koniec szpinak doprawiamy solą i mieszamy z 1,5 łyżki startego sera gruyere.
2. Filety z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze porcje i oprószamy je solą morską i rozmarynem.
Tak przygotowane filety smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron przez około 2- 3 minuty.
Gotowego pstrąga układamy na szpinakowej kołderce. Podajemy z ziemniaczanym puree.
Życzę smacznego! :)